A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A járvány átírja a MÁV-csoport üzleti tervét

,

A MÁV-csoport áttervezi idei üzleti tervét, miután a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések előre nem látható, jelentős kiadással járnak - mondta Homoly Róbert. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy a  a helyzet még kezelhető, de ha két-három hónap múlva sem javul a helyzet, akkor tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség. Homolya Róbert elmondta, naponta fertőtlenítenek több mint 1200 járművet, több százezer szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő szert, kézfertőtlenítőt szereztek be, hetek óta a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak is ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak. Ezek nem tervezett, plusz költségeket jelentenek.

Homolya Róbert kijelentette, hogy a legfontosabb beruházásokat folytatják, például az IC+ vonatok gyártását, és azokat, amelyek kellenek a menetrendszerűséghez, az üzembiztos forgalomhoz, ugyanakkor a napi működéshez, a biztonságos közlekedéshez nem szükséges beszerzéseket leállították.

A vasúti közlekedés folyamatos, a személyforgalom kibocsátása a tavalyi szintet éri el, miután az idén eredetileg annál naponta 100-zal több személyvonattal kalkuláltak - mondta Homolya Róbert. Az utasforgalom azonban átlagosan 80 százalékkal visszaesett és a pályahasználati díjbevételekben is kiesést jelent a teherforgalom 15 százalékos csökkenése.

Tavaly 54,6 milliárd forint bevétele volt a MÁV-Start Zrt.-nek a jegyértékesítésből, ez jóval kevesebb - tette hozzá. 

Homolya Róbert elmondta, egyelőre nem terveznek utasokat érintő további intézkedést, a húsvét mindig a forgalmasabb időszak volt a vasútnál, az idén mindenkinek azt tanácsolják, hogy maradjon otthon, de ha mindenképpen utazni akarnak, akkor a pandémiás helyzet kezelésére is elegendő lesz a vasúti kínálat.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok