A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Emlékezzünk a szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégáinkra!

,

Október 20. a Mozdonyvezetők Gyásznapja, emlékezzünk a szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégáinkra, akik életüket áldozták vállalt hivatásunkért! Ők a mi hőseink, nyugodjanak békében!

Gyermekkori álmunkat megvalósítva mozdonyvezetők lettünk. Ma már egyedül teljesítünk szolgálatot a vezetőálláson, élvezzük a sebességet, egy mozdulattal irdatlan tömeget indítunk el és állítunk meg. Büszkék vagyunk hivatásunkra és tisztában vagyunk munkánk felelősségével. Vonattovábbitás, tolatás közben utasok százaiért, milliárdos értékű áruk biztonságos célba juttatásáért felelünk.

Tudjuk azonban, hogy a mozdonyvezetői hivatás kockázatokkal is jár, állandó útitársunk lett a stressz. Mindennapos hír az útátjáróban bekövetkezett baleset, a vonattal ütközött közúti jármű, tapasztaljuk a felgyorsult idő, a növekvő motorizáció és romló közlekedési morál okozta veszélyeket. Amikor értesülünk egy-egy balesetről, óhatatlanul arra gondolunk, akár velünk is megtörténhetett volna. Hiába figyelmes és koncentrált a munkavégzésünk, sokszor csak egy véletlenen múlik a tragédia elkerülése. A vasúti közlekedés veszélyes üzem, tisztában vagyunk azzal, hogy életünk nemcsak rajtunk múlik, a mozdonyvezetői munka akár életünkbe is kerülhet. A sors nem mindig kegyes hozzánk, időnként elragad közülünk valakit. Családapát, barátot, kollégát.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2010-ben úgy határozott, hogy minden évben megemlékezik a szolgálatteljesítés közben elhunytakról és október 20.-át a Mozdonyvezetők Gyásznapjává nyilvánítja. Akkor Szlávik István mozdonyvezető kollégánk tehervonattal közlekedve egy sóderszállító autóval ütközött és beszorult a vezetőállásra. Keze még akkor is a fékezőszelepen volt, nem az életét mentette, hanem megpróbálta elkerülni a tragédiát, de a kegyetlen sors közbeszólt. Mozdonyvezető kollégánk tragikus halála megrendítette közösségünket. A magyarországi vasúti közlekedés megszületése óta a Fekete Mozdony itt van közöttünk és nem tudjuk legközelebb kit szólít a vezetőállásra.

A Mozdonyvezetők Gyásznapja tiszteletadás elhunyt kollégáink emléke előtt és alkalom arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a hivatásunkból adódó veszélyekre. Aggasztó a vasúti útátjárókban bekövetkezett balesetek nagy száma, a mozdonyvezetői munkavégzés megnövekedett kockázata, a mozdonyvezetők pszichés terhelésének növekedése.  Nekünk ebben a helyzetben, ilyen körülmények között, kezünket a fékezőszelepen tartva, az utasok biztonságáért és áruk célba juttatásáért felelve kell helytállnunk.

Elvárjuk a szakpolitikusoktól, döntéshozóktól, hogy cselekedjenek a mozdonyvezetők, az utasok biztonságának növelése és az útátjárókban bekövetkezett tragédiák csökkentése érdekében. Azért, hogy a Mozdonyvezetők Gyásznapján újabb áldozatok emléke előtt ne kelljen fejet hajtanunk.

Most emlékezzünk a szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégáinkra, akik életüket áldozták vállalt hivatásunkért. Ők a mi hőseink, nyugodjanak békében!

Képek:

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok