A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Drasztikusan emelkedett az útátjárókban bekövetkezett ütközések száma - nőtt a mozdonyvezetőkre irányuló veszély

,

Az útátjárós balesetek statisztikája a korábbi öt évben tapasztalt stagnáló értékek után 2021-ben jelentős emelkedést mutatott. A vasúti átjárókban történt baleseteket az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza, évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok - áll a MÁV közleményében. A Mozdonyvezetők Szakszervezete minden évben felhívja a figyelmet a hivatásunkból adódó veszélyekre. Aggasztó a vasúti útátjárókban bekövetkezett balesetek nagy száma, a mozdonyvezetői munkavégzés megnövekedett kockázata, a mozdonyvezetők pszichés terhelésének növekedése. Elvárjuk a szakpolitikusoktól, döntéshozóktól, hogy cselekedjenek a mozdonyvezetők, az utasok biztonságának növelése és az útátjárókban bekövetkezett tragédiák csökkentése érdekében. 

A január 1-én bekövetkezett négy halálesetet követelő útátjárós baleset kapcsán a MÁV közleményt adott ki, amelyben körültekintő közlekedésre kéri az autósokat és gyalogosokat. 

2020-ban 62 útátjárós baleset történt, amely a tavalyi évben 24 esettel emelkedett. A 2021-ben történt 86 vasúti átjárós balesetből 16 követelt emberéletet, 15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben anyagi kárt regisztrált a vasúttársaság. Az útátjárós események következtében a vasúttársaság 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó kárral kénytelen számolni.

A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés megelőzésére. Sajnos a közúti közlekedők figyelmetlensége miatt mozdonyvezetők is életüket vesztették vagy megsérültek az elmúlt években. 2021-ben útátjárós balesetekben is megsérültek vasúti munkavállalók – köztük mozdonyvezetők – egy esetben súlyosan, három esetben pedig könnyebben - olvasható a közleményben.

A MÁV a vasúti átjárókban történt események számának csökkentése, és a figyelem felhívása céljából a közút és vasút kereszteződéseiben 2018 óta folyamatosan, éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrség területileg illetékes munkatársainak közreműködésével. Legfőbb cél a baleset-megelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete álláspontja szerint  a közlemények kiadásánál több kell. Csak egy fejlesztési program, a közúti-vasúti szintbeli keresztezések csökkentése, az útátjárók átépítése, biztonsági szintjének növelése hozhat megoldást a mozdonyvezetők, az utasok és a közúti közlekedésben részt vevők biztonságának növelése, a útátjárókban bekövetkezett tragédiák csökkentése érdekében. 

2021 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2021 november-december

  • Kollektív Munkaügyi Vita
  • A nagy bérpofon
  • Így telt 2021 a tárgyalóteremben
  • Látlelet
  • Területi Hírek
  • Nem adottak a feltételek
  • A kék csoda
  • Miért nehéz?

Megtekintés Korábbi számok