A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Magas a támogatottság, a MOSZ Küldöttközgyűlése február 2-án dönt a sztrájkról

,

A mozdonyvezetők nem fogadják el a 2021. évi nulla százalékos béremelés és az elszabadult infláció miatti súlyos reálkereset veszteséget.

A MÁV-START Zrt.-vel szemben kezdeményezett, eredménytelen kollektív munkaügyi vitát követően a Mozdonyvezetők Szakszervezete úgy döntött, január 20-ig felméri tagjai támogatását és részvételét a reálkereset veszteség kompenzálásának kikényszerítésére tartandó munkabeszüntetésben való részvételről.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete Ügyvivő Bizottsága január 12.-i ülésén megállapította, hogy a mozdonyvezetők több mint kétharmada már eddig aláírásával támogatta a sztrájk megtartását. Az Ügyvivő Bizottság javaslatot terjeszt elő a Küldöttközgyűlés február 2.-i ülésére a mozdonyvezető sztrájk időpontjáról és időtartamáról.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete október 25-én a 2021. évi 0, azaz nulla százalékos bérfejlesztést elutasítva indított Kollektív Munkaügyi Vitát a MÁV-START Zrt.-nél. Négyfordulós intenzív egyeztetést követően a Kollektív Munkaügyi Vita nem vezetett eredményre, így további jogi lehetőség nyílt meg gazdasági és szociális érdekeink érvényesítésére. A MOSZ Küldöttközgyűlése december 15-én döntött a sztrájktámogatottság felméréséről.

A Kolletív Munkaügyi Vita követelése a mozdonyvezetők, motorvonat vezetők 2021. évi keresetének növelése további bruttó 546.000 Ft összeg (bér) kifizetésével vagy nettó 363.000 Ft béren kívüli juttatás biztosításával.

Követelésünk számításának alapja a mozdony- és motorvonat vezetők átlagbérének 2020/2021. évi alakulása, valamint a 2021. évi infláció tény és éves várható értéke. 

A MOSZ követelését fenntartva továbbra is nyitott arra, hogy a vitát tárgyalásos úton rendezze. 

2021 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2021 november-december

  • Kollektív Munkaügyi Vita
  • A nagy bérpofon
  • Így telt 2021 a tárgyalóteremben
  • Látlelet
  • Területi Hírek
  • Nem adottak a feltételek
  • A kék csoda
  • Miért nehéz?

Megtekintés Korábbi számok